4.8.2021

Dennis Belfrage valitsi Parexo 21 CC Carbon -urheiluveneen

Dennis Belfrage tilasi Parexo 21 Center Console Carbon Fiber -veneen, jossa on mm. käytännöllinen säilytystila avokeulan lattiassa. Valmistusmateriaali on 100 % hiilikuitukomposiitti, mikä mahdollistaa erittäin lujan ja kevyen rakenteen sekä pienemmän moottorin. Kun vene ja moottori ovat kevyitä, niin tehontarve laskee merkittävästi, kuitenkin niin että korkea suorituskyky säilyy. Ja alhainen tehontarve merkitsee alhaisia CO 2 -päästöjä. Hiilikuitu maksaa itsensä takaisin nopeasti pienemmän moottorin ja alhaisemman kulutuksen muodossa.

Taustaa

Ennen kuin mennään syvemmälle yksityiskohtiin, niin pysähdytäänpä hetkeksi siihen mistä kaikki oikeastaan sai alkunsa.

- Vanhempani ostivat kesämökin Porkkalan Räfsö-saaresta kun olin neljävuotias. Olen pienestä pitäen viettänyt kesät saaressa ja veneily on ollut osa sitä arkea, Dennis taustoittaa.

Räfsö on suurin saari Espoon puolella Porkkalan kärkeä ja mökki sijaitsee saaren länsikärjessä, johon lounaistuuli pääsee näyttämään ulkosaariston voimaansa. Räfsön länsipuolella myös veneilijoiden suosimat sisä- ja keskiväylä erkanevat tai yhtyvät ajosuunnasta riippuen.

Työmatkat veneellä

Dennisin työpaikka (Supercell) sijaitsee Ruoholahdessa.

- ”Olen jo pidemmän aikaa haaveillut, että tekisin työmatkat Porkkalan mökiltä Ruoholahteen veneellä. Näin voisin pidentää kesäni viettämällä enemmän aikaa saaressa myös lomieni jälkeen.”

Pandemian aikana mökistä on tullut jo lähes toinen koti, joten ajatus merimatkasta toimistolle ei kuulosta ollenkaan kummalliselta, varsinkin kun kyseessä on erittäin kokenut merenkulkija.

Vaativa reitti

Veneellä Dennisin mökin ja toimiston välinen matka on noin 35 km, mikä autoilijalle ei ole kummoinenkaan matka. Mutta. Nyt kyseessä on kuitenkin vaativa merireitti, jossa suurin osa matkasta koostuu avomeriosuuksista. Käytännössä hidas sisäväylä lukuisine nopeusrajoituksineen ei ole vaihtoehto. Reitin varrella suurimmat selät ovat Mickelskärsfjärden ja Kytöfjärden, missä tuulen suunnasta riippuen vallitsee täysin avomeriolosuhteet.

Visio sähköveneestä

Ajatus työmatkasta veneellä voimistui niin, että Dennis ryhtyi itse tutkimaan vaihtoehtoisia veneitä ja erityisesti vaihtoehtoisia akkuteknologioita, jotka mahdollistaisivat vähäpäästöisen venematkan sähkömoottorilla.

- Visioni ytimessä on se, että veneen tulee olla mahdollisimman kevyt koska akut ovat erittäin painavia. Lisäksi veneen vesi- ja ilmanvastuksen tulee olla mahdollisimman pienet, muuten ei akut kestä pitkään, Dennis kuvailee visiotaan tulevaisuuden veneestään.

- Todistaakseni visioni käytännössä, hankin vanhan Argo 16 kilpaveneen, jossa oli vanha polttomoottori. Ajatukseni oli vaihtaa polttomoottori sähkömoottoriin, jolla olisin päässyt todistamaan että kyllä sähkölläkin pääsee vedenpäällä lujaa. Oman tutkimus- ja selvitystyön jälkeen totesin kummiskin että projekti tulee minulle liian suureksi, ja päädyin laittamaan projektin jäihin.

- Teininä Argo oli haaveeni, mutta rahani ei sillon riitänyt kun pienempään kilpaveneeseen, Dennis paljastaa.

Ratkaisu löytyi

-Sitten näin Parexo-veneen sosiaalisessa mediassa. Parexon visio tulevaisuuden veneestä on lähes täsmälleen sama kuin minulla itselläni on ollut. Huomasin myös, että Parexo on päässyt jo paljon pidemmälle käytännössä, Parexolla ja norjalaisella sähkömoottorien valmistajalla Evoy:lla on jo yhteistyö käynnissä. Niinpä otin yhteyttä Parexoon, Dennis kertoo.

Saatuaan Dennisin yhteydenoton Parexo ryhtyi valmistelemaan koeajoa tiedustelemalla ensin, että kumpi malleista kiinnostaisi enemmän, Parexo 17 vai Parexo 21. Vastaus oli yksiselitteinen, suurempi Parexo 21 ilman muuta.

Parexo 21 -vene on riittävän suuri suurten selkien ylittämiseen ja siinä on lukuisissa avomerikilpailuissa erinomaiseksi osoittautunut aito Argo-runko. Lisäksi Parexo 21 -veneen saa nyt avokeulaisena keskipulpettiversiona, mikä parantaa olennaisesti käytännöllisyyttä päivittäisiä työmatkoja ajatellen.

Koeajo vahvisti valinnan

Parexo järjesti koeajon Dennisille Parexo 21 Center Console -urheiluveneellä, jonka moottorina on Mercury 150 PRO XS ja potkurina 4-lapainen Mercury FURY. Koeajo järjestettiin Espoon ulkosaaristossa, lähellä linnakesaarta Kytö, joka on Dennisin työmatkan varrella.

- Kun pääsin ohjaimiin niin ensimmäisenä kiinnitin huomiota miten vaivattomasti sain mukavan ajoasennon. Helposti säädettävä urheilupenkki, säädettävä jalkakaasu ja hydrauliohjaus teki ajaamisesta vaivattoman. Kevyt vene kiihtyi nopeasti, mutta vaikka oli aaltoja niin jyrkkä v-pohja ja pitkä runko liiti aallon harjalta toiselle todella pehmeesti. Aluksi kieltämättä jännitti hieman, mutta oli niin helppoa hallita venettä että sain hetkessä turvallisen olon, Dennis hehkuttaa.

Dennis:in tilaama Parexo 21 Center Console Carbon Fiber, hiilikuitu oli selvä valinta

Dennis tilasi Parexo 21 -veneen kahdella keskipulpetilla ja avokeulaisena, mikä mahdollistaa mm. käytännöllisen säilytystilan lattiaan. Moottoriksi valikoitui 4-tahtinen Mercury 115 PRO XS, jonka teho-paino-suhde on markkinoiden paras. Sähköiseen voimalinjaan palataan erikseen myöhemmin, kun Parexon ja Evoy:n yhteistyö etenee.

Dennisin veneen valmistusmateriaali on 100 % hiilikuitukomposiitti, mikä mahdollistaa erittäin lujan rakenteen, kevyen runkopainon sekä pienemmän moottorin. Kun sekä vene että moottori ovat poikkeuksellisen kevyitä, niin tehontarve laskee merkittävästi, kuitenkin niin että korkea suorituskyky säilyy. Ja, alhainen tehontarve merkitsee alhaisia CO2-päästöjä. Dennisin pitkillä työmatkoilla alhaisen kulutuksen ja CO2-päästöjen merkitys korostuu.

Parexon hiilikuituvene on siis mainio ympäristöteko. Lisäksi hiilikuitu maksaa itsensä takaisin nopeasti pienemmän moottorin ja alhaisemman kulutuksen muodossa.